144 ŚNIADANIE DLA MAMY

Bezglutenowe naleśniki migdałowo-gruszkowe wypełnione jabłkami, bananami i kremem kasztanowym oraz nana ice cream jagodowymi, podane z pastą tahini i cukrem pudrem


Bezglutenowe naleśniki migdałowo-gruszkowe

Przepis:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego (Almond Dream, Auchan)
  • 1 szklanka soku gruszkowego (nektar min 50%, Kaufland)
  • minimum 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Wymieszałam suche składniki, dodałam sodę, sól i ocet. Wlałam mleko migdałowe, nektar oraz stopniowo dolewałam wodę gazowaną do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie lejące ciasto, dodaj mniej wody jeśli preferujesz grubsze placki- pamiętaj jednak o dłuższym czasie smażenia na mniejszym ogniu, aby ciasto w środku nie było surowe). Roztopiłam olej kokosowy i dodałam go do masy. Smażyłam na rozgrzanej patelni po obu stronach.

podane z:
  • pasta tahini
  • cukier puder

    1.
  • domowy krem kasztanowy (z mlekiem sojowym)
  • kawałki jabłka
  • banan

    2.
  • jagodowe nana ice cream
  • banan
do picia: czarna kawa ze spienionym mlekiem migdałowym


Moja mama zjadła już specjalne odświętne śniadanie :) Może dla mnie naleśniki to norma, jednak dla niej to miła odmiana. Przyznam, że to dotąd najlepsze ciasto na blogu- miękkie, słodkie i sprężyste.

Wszystkim mamom w dniu ich święta życzę wszystkiego najlepszego i najpyszniejszego!


Zapraszam: instagram | facebook | ask.fm 

4 komentarze