10 PIERWSZA JESIENNA SAŁATKA
Jesienna sałatka ze szpinakiem, figami, ciemnymi winogronami i orzechami włoskimi podana z domowym chlebem razowym
- domowy chleb na zakwasie i drożdżach pieczony z mąki miksu mąk razowych: żytniej, orkiszowej i gryczanej z siemieniem lnianym, płatkami owsianymi i dużą ilością słonecznika, opieczony w tosterze
- figi (zakupione w czasie promocji)
- ciemne winogrona (dostawa z ogrodu wujka)
- orzechy włoskie (prosto od babci)
- szpinak
- dressing z oliwy z oliwek i octu balsamicznego
Dziś na stole pojawiła się pierwsza sałatka tej jesieni. Uwielbiam bakalie i mogłabym dodawać je do każdego posiłku; kolejne potrawy w planach urozmaicę świeżymi malinami i jeżynami, które właśnie dojrzewają na moich krzakach. Jestem najszczęśliwsza, iż właśnie rozpoczęła się moja ukochana pora roku. Sezon posiadający najwięcej uroku i otoczony najprzyjemniejszą atmosferą w ciągu całych dwunastu miesięcy. Czas na rozgrzewające posiłki, duże ilości korzennych przypraw i chrupiące orzechy spadające z drzew. Jest pięknie!
bakalie
bez pszenicy
chleb
figi
kanapki
orzechy
orzechy włoskie
sałatka
szpinak
wegańsko
wegetariańsko
winogrona
5 komentarze
fajny pomysł na sałatkę!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Iwona
www.smakowitejadlo.com
Niezwykle mi miło!
UsuńPozdrawiam
Piękna sałata! Czaję się właśnie na świeże figi!
OdpowiedzUsuńPolecam notoryczne przeceny Tesco/Kaufland :-)
Usuń