10 PIERWSZA JESIENNA SAŁATKA

Jesienna sałatka ze szpinakiem, figami, ciemnymi winogronami i orzechami włoskimi podana z domowym chlebem razowym


  • domowy chleb na zakwasie i drożdżach pieczony z mąki miksu mąk razowych: żytniej, orkiszowej i gryczanej z siemieniem lnianym, płatkami owsianymi i dużą ilością słonecznika, opieczony w tosterze
  • figi (zakupione w czasie promocji)
  • ciemne winogrona (dostawa z ogrodu wujka)
  • orzechy włoskie (prosto od babci)
  • szpinak
  • dressing z oliwy z oliwek i octu balsamicznego


Dziś na stole pojawiła się pierwsza sałatka tej jesieni. Uwielbiam bakalie i mogłabym dodawać je do każdego posiłku; kolejne potrawy w planach urozmaicę świeżymi malinami i jeżynami, które właśnie dojrzewają na moich krzakach. Jestem najszczęśliwsza, iż właśnie rozpoczęła się moja ukochana pora roku. Sezon posiadający najwięcej uroku i otoczony najprzyjemniejszą atmosferą w ciągu całych dwunastu miesięcy. Czas na rozgrzewające posiłki, duże ilości korzennych przypraw i chrupiące orzechy spadające z drzew. Jest pięknie!

5 komentarze

  1. Świetny przepis. Dziękuję za inspirację :)

    Pozdrawiam
    Iwona
    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna sałata! Czaję się właśnie na świeże figi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam notoryczne przeceny Tesco/Kaufland :-)

      Usuń