133 PIECZONA TRUSKAWKA Z CHLEBKIEM PIEPRZOWYM
Domowy chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie i drożdżach o aromacie goździków i różowego pieprzu z wegańskim twarożkiem z pieczoną truskawką, podany z tymiankiem i kwiatami pokrzywy
- domowy chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie i drożdżach z płatkami owsianymi i żytnimi, pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym oraz roztartymi w moździerzu goździkami i nasionami różowego pieprzu (pieczony przeze mnie)
- słodki wegański twarożek z nerkowców i kaszy jaglanej (przepis tutaj) z pieczonymi truskawkami
- świeży tymianek
- kwiaty pokrzywy
do picia: czystek słodzony suszoną stewią z sokiem z pomarańczy;
czarna kawa z gorącym, spienionym mlekiem kokosowym
Jak przystało na długi weekend i nowy tydzień (rozpoczynający się w prawdzie od środy), startujemy ze świeżutkim, upieczonym chlebem. Jak zwykle dodałam do składu coś nowego, żeby bochenek za każdym razem był inny od poprzedniego. Tym razem prezentuję chleb o mocnym, pieprznym i korzennym aromacie- nie za silnym, ale wyrazistym, wprost genialnym. Zakochałam się w mocy różowego pieprzu i roztarte w moździerzu ziarenka dodaję ostatnio do wielu wypieków i dań. Polecam gorąco!
Truskawki upiekłam w piekarniku, pokroiłam i wymieszałam z twarożkiem i dodatkiem mleka kokosowego. Z ziołami, na chrupiących kromkach tworzą pyszny zestaw. Na zdjęciach weekendowe wypieki, wegańskie i bezglutenowe ciacha z mlekiem kokosowym oraz koprem włoskim.
chleb
chleb orkiszowy
chleb żytni
goździki
kanapki
kasza jaglana
kwiaty
kwiaty pokrzywy
nerkowce
pieczone truskawki
różowy pieprz
siemię lniane
truskawki
tymianek
wegański twarożek
1 komentarze
Wspaniałe! ;D
OdpowiedzUsuń