170 STRUDEL Z LODAMI KALAFIOROWYMI
Strudel z jabłkami i żurawiną podany z lodami kalafiorowymi
Strudel wegański z farszem jabłkowym
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe)
- 1/3 szklanki oleju
- olej kokosowy
- bułka tarta
- cynamon
farsz:
- 700 g jabłek (z ogrodu babci)
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki cukru trzcinowego
wykonanie:
Suche składniki połączyć, dodać mokre i uformować zwarte ciasto. Dodać więcej mleka według potrzeby. Na oprószonym mąką blacie wyrabiać ciasto do momentu, aż cukier się rozpuści oraz nie będzie grudek. Powinno być elastyczne i lśniące.
Ciasto przykryć ścierką i odstawić, w tym czasie przygotować farsz. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pociąć w plasterki. Żurawinę sparzyć wrzątkiem. W misce połączyć wszystkie składniki z cukrem, zalać sokiem z cytryny, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, rozciągnąć, przełożyć na lewą stronę. Posmarować olejem kokosowym, posypać bułką tartą i cynamonem. Pośrodku rozłożyć owoce (bez soku, który się z nich wytoczył). Zawinąć końce, następnie boki, farsz zapakować jak w kopertę. Wierzch wysmarować olejem kokosowym,
Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, do złotego koloru.
Lody kalafiorowe
- garść mrożonych różyczek kalafiora
- garść świeżych malin
- cukier waniliowy
Kalafior przelać wrzątkiem, zmiksować na gładką masę w kielichu blendera z dodatkiem cukru i/lub malin.
Ukochany strudel z lodami zajadałam w Budapeszcie, gdzie spędziłam jedne z piękniejszych czterech dni mojego życia. To moje ulubione ciasto po wsze czasy.
5 komentarze
Lody z kalafiora...? To dopiero nowość! :)
OdpowiedzUsuńpolecam z dużą ilością owoców :)
UsuńOoo... zaskakujący przepis, ale strudel wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNo tymi lodami z kalafiora zaskoczyłaś mnie bardzo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Danie inspirowane podróżą".
bardzo się cieszę, dziękuję! :)
Usuń