171 SCOTTISH BREAKFAST
Szkockie śniadanie w wersji wegańskiej
- Grzanki chleba tostowego wieloziarnistego
- Grillowana kiełbasa sojowa
- groszek zielony
- grillowane pomidory
- grillowane grzyby
Wegański black pudding:
- ryż czarny (1 szklanka)
- soczewica zielona (1 szklanka)
- czosnek (2 ząbki)
- kala namak (1/2 łyżeczki)
- tahini (1 łyżka)
- majeranek
- kminek mielony
- papryka słodka wędzona
- pieprz czarny
Pomysł zaczerpnęłam z tego przepisu na kaszankę. Dziękuję za inspirację!
Soczewicę przelać wrzątkiem, gotować wraz z ryżem w gorącej wodzie posolonej solą kala namak przez około 30-40 minut. Dodać czosnek, tahini i przyprawy do smaku, zmiksować na gładką masę za pomocą blendera i uformować krążki black puddingu. W smaku ma być pikantny, z wyczuwalną nutą czarnego pieprzu oraz ziół.
do picia: sok pomarańczowy i czarna kawa
Dzisiejszy poranek rozpoczynam od dużego, sycącego śniadania w szkockim stylu. Tęsknię za moją ukochaną krainą i myślę o niej każdego ranka. Wykorzystuję czarny ryż i ulubioną soczewicę i tworzę kolejne światowe śniadanie. Przysmaki z Edynburga przyrządziłam na wegańską modłę.
Chcecie inne państwa?

0 komentarze