171 SCOTTISH BREAKFAST

Szkockie śniadanie w wersji wegańskiej


  • Grzanki chleba tostowego wieloziarnistego
  • Grillowana kiełbasa sojowa
  • groszek zielony
  • grillowane pomidory
  • grillowane grzyby
Wegański black pudding:
  • ryż czarny (1 szklanka)
  • soczewica zielona (1 szklanka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • kala namak (1/2 łyżeczki)
  • tahini (1 łyżka)
  • majeranek
  • kminek mielony
  • papryka słodka wędzona
  • pieprz czarny
Pomysł zaczerpnęłam z tego przepisu na kaszankę. Dziękuję za inspirację!

Soczewicę przelać wrzątkiem, gotować wraz z ryżem w gorącej wodzie posolonej solą kala namak przez około 30-40 minut. Dodać czosnek, tahini i przyprawy do smaku, zmiksować na gładką masę za pomocą blendera i uformować krążki black puddingu. W smaku ma być pikantny, z wyczuwalną nutą czarnego pieprzu oraz ziół.

do picia: sok pomarańczowy i czarna kawa



Dzisiejszy poranek rozpoczynam od dużego, sycącego śniadania w szkockim stylu. Tęsknię za moją ukochaną krainą i myślę o niej każdego ranka. Wykorzystuję czarny ryż i ulubioną soczewicę i tworzę kolejne światowe śniadanie. Przysmaki z Edynburga przyrządziłam na wegańską modłę.

Chcecie inne państwa?



Danie inspirowane podróżą 2

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hej! Miło mi, że wpadłeś na mojego bloga! Nazywam się Karolina i umieszczam tu swoje kuchenne eksperymenty, wszystkie wegańskie i niebiańskie :) Zainspiruj się! Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie". Zapraszam do gotowania (a jeszcze bardziej do wspólnego jedzenia)

0 komentarze:

Prześlij komentarz