CHŁODNIK Z BOTWINY WEGAŃSKI
Jogurtowy chłodnik z botwiny (wegański!), podany z koperkiem, zielonym groszkiem i tofu
Nigdy w życiu nie próbowałam chłodnika. Ani roślinnej, ani pierwotnej wersji. Postanowiłam w ten upalny dzień nadrobić zaległości i sprawdzić fenomen różowej zupy.
Składniki (na 1 porcję):
Botwinkę pokroiłam drobno, razem z liśćmi i łodygami przełożyłam do garnka, zalałam gorącą wodą. Dodałam 1/2 łyżeczki soli i gotowałam około 15 minut. Ogórek obrałam, starłam na tarce o dużych oczkach (to samo możesz zrobić z rzodkiewkami). Po ostudzeniu botwinkę przełożyłam do kielicha blendera, delikatnie zmiksowałam. Dodałam jogurt i ponownie zmiksowałam całość. Zmieszałam z ogórkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Podałam z koperkiem, świeżym groszkiem i pokruszonym tofu.
Chłodnik zdał egzamin!
1 komentarze
Idealny! Fajny pomysł z groszkiem :-)
OdpowiedzUsuń