MAKARON WIEJSKI WEGAŃSKI
Makaron wiejski wegański z pomidorami, groszkiem, kiełbasą od Bezmięsnego Mięsnego i świeżymi ziołami
Cześć! Co powiecie na kilka obiadowych propozycji?
Jesteście ciekawi co wegańskiego serwuje się w śląsko-góralskim domu?
Może śniadania i słodkie miseczki powinny zostać uzupełnione o towarzystwo nieco poważniejszych dań?
Od tej pory postaram się publikować więcej wytrawnych i sycących inspiracji. Dajcie znać, co o nich sądzicie :)
Składniki:
- makaron świderki graham (około 125 g)
- kilka plasterków bezmięsnej kiełbasy białej bezmiesnymiesny.pl
- cebula biała
- olej z pestek dyni
- świeże pomidory
- groszek zielony
- świeże liście bazylii
- świeża pietruszka zielona
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotowałam w gorącej wodzie. Dodałam odrobinę soli do smaku. W rondlu rozgrzałam olej, dodałam posiekaną cebulę, podsmażyłam. Pomidory umyłam, pokroiłam w kostkę, dodałam do smażenia. Dodałam odrobinę soli, wymieszałam. Po kilku minutach dolałam odrobinę wody oraz garść mrożonego groszku i dusiłam przez około 15 minut (aż stanie się miękki). Kiełbasę białą pokroiłam na małe kawałki. Zmieszałam z całością. Pietruszkę i bazylię posiekałam.
Ugotowany makaron przełożyłam na talerz, podałam z sosem i ziołami.
Jest to zweganizowana opcja najprostszego i najbardziej lubianego makaronu w moim domu rodzinnym. Mam do niego niezwykły sentyment ze względu na połączenie słodkich pomidorów i zielonego groszku. Po prostu ubóstwiam!
2 komentarze
Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję!
Usuń