150 ORIENTALNA POZIOMKA I ORZECHOWA MALINA
Chleb żytnio-gryczany z makiem na zakwasie z masłem orzechowym, malinami i stokrotkami oraz puree z dyni, mieszanką orientalnych przypraw i poziomkami
- chleb żytnio-gryczany na zakwasie żytnim i drożdżach z makiem (pieczony przeze mnie)
propozycja 1
- masło orzechowe
- maliny (z ogrodu)
- stokrotki
propozycja 2
- masło orzechowe
- puree z dyni
- mieszanka orientalnych przypraw (chili, cynamon, imbir, roztarte goździki, liść laurowy, kminek, kolendra itp)
- poziomki
do picia: herbatka wiosenna; gorąca chai tea ze startym imbirem, puree dyniowym, spienionym mlekiem sojowym i powyższą miesznką przypraw
Cześć! Dziś proponuję wam letnie owoce z ogrodu na zdrowym chlebie na zakwasie. Okazuje się, że niezastąpione masło orzechowe sprawdza się zarówno dobrze w kompozycji z tymi czerwonymi słodyczami jak z jesiennym puree i orientalnymi przyprawami korzennymi (to akurat mnie nie dziwi). Na górze ląduje świeża poziomka, która doprawiona w egzotyczny sposób jest nie do podrobienia. Polecam :)
aromatyczne przyprawy
chleb
chleb żytni
kanapki
maliny
masło orzechowe
poziomki
puree z dyni
stokrotki
2 komentarze
Mam zakwas- rownież planuje upiec swój chlebek. A Twój podany jest pysznie :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Chlebek z pewnością wyszedł pyszny. :)
OdpowiedzUsuń