PASCHA ŚNIADANIOWA I BARANOWIEC! PRZEPIS
Pascha śniadaniowa z kaszy jaglanej i kwiatów czereśni, podana z Fig Barem i syropem daktylowym oraz wegański Baranowiec do święconki
Pascha śniadaniowa z kaszy jaglanej i kwiatów czereśni, podana z podana z brzoskwiniowo-morelowym Fig Barem i syropem daktylowym
Sukcesem tej uroczej kompozycji śniadaniowej jest gotowanie wcześniej słynnego ptasiego mleczka z bloga True Taste Hunters. Brzegi mojego garnka pozostały całe wylepione mleczkiem z kakao i agarem, a ja zaczęłam gotować w nim kaszę na śniadanie...Szybko jednak zauważyłam, że agar nadal działa, a moja masa niesamowicie gęstnieje. Zblendowałam więc kaszę na budyń, a na dole miseczki ułożyłam świeże kwiaty czereśni. Zalałam 3/4 powstałej masy, a do reszty dodałam kakao. Wymieszałam i wlałam do miseczki. Odstawiłam na kilka minut do wystygnięcia do chłodnego miejsca (na werandę). Po tym czasie po prostu obróciłam ją do góry dnem na talerzu, uzyskując ten uroczy budyń o kształcie paschy. Udekorowałam go kwiatami, które smakują niesamowicie oraz wiórkami kokosowymi, dodałam syropu daktylowego i pokruzsyłam pomarańczowy Fig Bar dla słodyczy.
Baranowiec do święconki
- 1,5 szkl mąki bezglutenowej
- 2 zmiażdżone na gładko banany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
- 1/3 szkl cukru brązowego
- 1/3 szkl mleka owsianego (możesz zastąpić każdym roślinnym)
- 1/3 szkl oleju z pestek wingron
- kropelka aromatu migdałowego
do formy: wegańskie masło, kaszka manna
Formę barana wysmarowałam tłuszczem, wysypałam kaszką manną. Wszystkie składniki wymieszałam i dokładnie utarłam. Piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Radosnych świąt wielkanocnych!!!
banan
budyń jaglany budyń
chleb bananowy
ciastka
ciasto
fig bar
kakao
kasza jaglana
kwiatki
kwiaty
mleko owsiane
przepis
syrop daktylowy
święta
wielkanoc
wiórki kokosowe
2 komentarze
takiego baranka to bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt <3
dziękuję :*
Usuń