PASCHA ŚNIADANIOWA I BARANOWIEC! PRZEPIS

 Pascha śniadaniowa z kaszy jaglanej i kwiatów czereśni, podana z Fig Barem i syropem daktylowym oraz wegański Baranowiec do święconki


Pascha śniadaniowa z kaszy jaglanej i kwiatów czereśni, podana z podana z brzoskwiniowo-morelowym Fig Barem i syropem daktylowym

Sukcesem tej uroczej kompozycji śniadaniowej jest gotowanie wcześniej słynnego ptasiego mleczka z bloga True Taste Hunters. Brzegi mojego garnka pozostały całe wylepione mleczkiem z kakao i agarem, a ja zaczęłam gotować w nim kaszę na śniadanie...Szybko jednak zauważyłam, że agar nadal działa, a moja masa niesamowicie gęstnieje. Zblendowałam więc kaszę na budyń, a na dole miseczki ułożyłam świeże kwiaty czereśni. Zalałam 3/4 powstałej masy, a do reszty dodałam kakao. Wymieszałam i wlałam do miseczki. Odstawiłam na kilka minut do wystygnięcia do chłodnego miejsca (na werandę). Po tym czasie po prostu obróciłam ją do góry dnem na talerzu, uzyskując ten uroczy budyń o kształcie paschy. Udekorowałam go kwiatami, które smakują niesamowicie oraz wiórkami kokosowymi, dodałam syropu daktylowego i pokruzsyłam pomarańczowy Fig Bar dla słodyczy.

Baranowiec do święconki

  • 1,5 szkl mąki bezglutenowej
  • 2 zmiażdżone na gładko banany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl cukru brązowego
  • 1/3 szkl mleka owsianego (możesz zastąpić każdym roślinnym)
  • 1/3 szkl oleju z pestek wingron
  • kropelka aromatu migdałowego
do formy: wegańskie masło, kaszka manna

Formę barana wysmarowałam tłuszczem, wysypałam kaszką manną. Wszystkie składniki wymieszałam i dokładnie utarłam. Piekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.


Radosnych świąt wielkanocnych!!! 

2 komentarze