KALAFIORNICA
Kalafiornica ze szczypiorkiem podana z grzankami z domowym pesto
Kalafiornica dla dwojga:
- 1/3 główki kalafiora
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1/2 ł soli kala namak
- przyprawa curry
- papryka wędzona
- sól, pieprz do smaku
- świeży szczypior
Kalafior gotuj we wrzątku przez około 5 minut, dodaj tofu i przyprawy, wymieszaj. Doprowadź do gorącej temperatury i duś przez około 3 minuty.
Możesz również przygotować według receptury na tradycyjną tofucznicę (na podsmażonej cebulce) i dodać wcześniej przygotowany kalafior pod koniec. Ja jednak preferuję jednak dania jednogarnkowe.
podałam z:
- grzankami domowego chleba na zakwasie i drożdżach z pieczarkami i pomidorami
- domowym pesto z liści mięty, oregano i pietruszki z dodatkiem płatków migdałów i olejem z orzechów włoskich
1 komentarze
Właśnie zrobiłam, potraktowałam jako kolację. Robi się szybko, prosto, smaki dobrze sie komponują i wyszło pysznie. Dziękuję za inspirację😉
OdpowiedzUsuń