Szakszuka z pomidorami, papryką i tofu podana z chlebkiem z nerkowców i świeżą miętą
- pomidory krojone
- cebula dymka
- olej kokosowy
- papryka żółta
- ziarna kuminu
- kolendra mielona
- świeże liście mięty
- tofu
- kurkuma
- chlebek z nerkowców posmarowany olejem kokosowym (grzanka)
przepis po prawej stronie w linkach :)
Oto przede mną, na rozgrzanej patelni z jeszcze bardziej gorącą grzanką chleba nerkowcowego pojawia się aromatyczna szakszuka, moja pierwsza w życiu i bardzo improwizowana. Przykładem pomidorowa passata, która wcześniej pełnić miała funkcję dipu do nachosów. Ale że jutro wyjeżdżam i opróżniam lodówkę (hip hip hurra!) przetwarzam wszystko na nowo i do końca (przykładem wczorajszy bigos na...wodzie z ogórków kiszonych. I tak, smakował tak samo jak nie lepiej.
Inżynier potrafi.)
instagram
facebook
0 komentarze