OBIAD NA SESJĘ

Bakłażan z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem tahini podany z Multigrano z dodatkiem kiełków stir-fry, fistaszków i jogurtu sojowego


Ten obiad zasługuje na nagrodę Nobla z dziedziny prostoty i szybkości. Idealna propozycja na sesję, energo- i czasooszczędna, a z dodatkiem tahini i kremowej konsystencji jogurtu sojowego oraz chrupiących kiełków i orzeszków stanowi mój comfort food na bardziej wymagający czas...



Porcja dla jednego bardzo głodnego studenta (zostało mi jeszcze na kolację )

Miska I:
  • Multigrano z kaszą owsianą pęczak prażoną (Sonko, 1 opakowanie 100 g)
  • kiełki stir-fry (pół opakowania)
  • olej kokosowy
  • fistaszki (garść) 
  • jogurt sojowy naturalny (Provamel) 
Kaszę umieściłam w garnku z gotującą się wodą. Dodałam soli i gotowałam według zaleceń na opakowaniu.
Na patelni rozgrzałam olej, smażyłam kiełki przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Ugotowaną kaszę wymieszałam z gotowymi kiełkami, dodałam fistaszki, skropiłam jogurtem.

Miska II:
  • 1 bakłażan
  • 2 suszone pomidory
  • kilka czarnych oliwek
  • szczypior lub zielona część dymki
Bakłażana pokroiłam w cienkie plastry i umieściłam w garnku nad gotującą się kaszą. Pokroiłam pomidory, oliwki i posiekałam szczypior. Po około 15 minutach (kiedy stał się miękki) zdjęłam z pary, wycisnęłam nadmiar wody, dodałam resztę składników, wymieszałam.
Sos:
  • 1 łyżka tahini
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
    Wszystkie składniki dokładnie utarłam. Skropiłam bakłażany.



Wczoraj znajoma zapytała mnie o szybkie danie na sesję. Myślę, że ta propozycja przypadnie Wam do gustu, jeśli preferujecie takie smaki i szybkie miseczki warzyw&kasz. Dajcie znać i oznaczajcie mnie na zdjęciach na instagramie @karomro, jeśli przyrządzicie potrawę inspirując się blogiem. Dostałam już kilka zdjęć i jestem niesamowicie podekscytowana! Motywacja wzrasta :)

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hej! Miło mi, że wpadłeś na mojego bloga! Nazywam się Karolina i umieszczam tu swoje kuchenne eksperymenty, wszystkie wegańskie i niebiańskie :) Zainspiruj się! Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie". Zapraszam do gotowania (a jeszcze bardziej do wspólnego jedzenia)

1 komentarze:

  1. Wygląda świetnie :) A czy korzystasz w kuchni z filtrowanej wody? My mamy wode z filtra redox fitaquaq, woda ta pomaga wzmocnić naszą odporność.

    OdpowiedzUsuń