CHLEB Z NERKOWCÓW
Chleb z nerkowców (wieloziarnisty, bezglutenowy)
- 1/2 kubka mąki gryczanej (zmieliłam w młynku kaszę gryczaną- musi być niepalona!)
- 1/2 kubka mąki jaglanej (zmieliłam kaszę jaglaną)
- 1 kubek nerkowców (u mnie prażone i solone)
- 1/2 kubka pestek dyni
- 1 kubek słonecznika (możesz zamienić proporcje słonecznika i pestek)
- 2 łyżki nasion chia
- 3 łyżki nasion babki płesznik (składnik niezbędny)
- 2 kubki wody
- przyprawy: pieprz, sól, opcjonalnie 2 łyżki ziół (u mnie łyżka pieprzu ziołowego)
- olej kokosowy do wysmarowania formy
- otręby owsiane z chia do wysypania formy
Dokładnie wymieszałam składniki suche, dodałam wodę, zmieszałam. Odstawiłam na dwie godziny do zgęstnienia. Po upływie czasu nastawiłam piekarnik na 180 stopni, wysmarowałam i wysypałam foremkę, przełożyłam masę i dokładnie rozprowadziłam. Piekłam około 1,5 godziny, do zarumienienia skórki i odejścia od ścian.
Kanapki z pierwszą w życiu pastą fasolową
- kromki chleba z nerkowców
- wegeser żółty
- pieczona żółta papryka
- kiełki słonecznika
- sałata rzymska
- pasta z czerwonej fasoli z rozmarynem
Przedstawiam Wam Panie i Panowie mój cud miód, świeży, chrupiący i obłędnie pachnący chleb z nerkowców! Podałam go na śniadanie z ulubioną pieczoną papryką, wegeserkiem i pierwszą w życiu pastą z fasoli <wegański wstyd>
Pieczcie i chwalcie się jak Wam smakuje!!! Chętnie poznam wasze opinie i czekam na zdjęcia! Oznaczajcie mnie na instagramie @karomro
Jestem przeszczęśliwa, że dostaję już pierwsze fotki inspirowane przepisami z bloga! Czekam na kolejne kochani :)
zapraszam do obserwacji: instagram | facebook
bez pszenicy
bezglutenowo
chleb
fasola
kanapki
kiełki
nerkowce
pestki dyni
przepis
sałata
ser
słonecznik
1 komentarze
Pychotka! Kocham taki chleb. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/