LUBIĘ PO POLSKU
Stek z białej kapusty z quinoa, tahini, gotowanymi rzodkiewkami i ogórkiem kiszonym
Stek z białej kapusty:
- wycięta w poprzek część białej kapusty
- olej kokosowy
- garam masala
- papryka wędzona
Stek posmarowałam olejem kokosowym z dwóch stron, posypałam przyprawami, piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę (aż zmiękł), w połowie przewracając na drugą stronę.
Kasza:
- quinoa (4 łyżki suchej kaszy)
- 5 małych rzodkiewek pokrojonych na ćwiartki
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
Kaszę gotowałam z rzodkiewkami, po napęcznieniu zmieszałam z tahini i siemieniem lnianym. Odstawiłam na kilka minut do ostygnięcia, następnie formułowałam kulki.
- ogórek kiszony
Kolejna propozycja na obiad na sesję? Chwila uwagi i godzina w piekarniku- to wszystko, aby stworzyć pyszne, pożywne i oryginalne danie. Kto oprze się tym różowym gotowanym rzodkiewkom zanurzonym w kaszy z sosem tahini? Ja nie :-)
bez glutenu
bez pszenicy
kapusta
kasza
obiad
ogórek kiszony
przepis
quinoa
rzodkiewki
siemię lniane
tahini
0 komentarze