158 "JAJECZNICA" A LA BABCIA ANIA
Jagielnica z kurkami podana z pomidorem i świeżym szczypiorem oraz domowym chlebem bezglutenowym i wędliną sojową
- jagielnica ze smażoną cebulką i kurkami
- pomidory
- świeży szczypior
- podpieczony w tosterze domowy chleb bezglutenowy z nasionami siemienia lnianego i babki płesznik (pieczony przeze mnie)
- roślinna margaryna Alsan
- szynka sojowa z oliwką Polsoja
do picia: czarna kawa z mlekiem migdałowo-waniliowym Almond Breeze (Rice Up Wholefoods Ltd, Southampton)
Dziś na stole wystąpiła ponownie jagielnica, moja nowość w kuchni. Pokochałam ją od pierwszego spróbowania dwa dni temu, a z braku tofu w lodówce na "bezjajeczną jajecznicę" postanowiłam znów ją przyrządzić. Szczególnie, że do spożytkowania czekała misa kurek, kozaków i pieczarek (z lasu i ogrodu babci). Kurki poszły na pierwszy ogień. Większa ilość kala namak zrobiła dobrą robotę.
Rzadko jadłam śniadania u babci, ale jeśli już- zawsze były najsmaczniejsze. Babcia robiła najznakomitszą jajecznicę pod słońcem, zawsze z dodatkiem świeżego szczypiorku. Często obok lądowały pomidorki z cebulką oraz chleb z szynką. Może nie brzmi to najwykwintniej, ale przysięgam, że to smaki dzieciństwa o których nie da się zapomnieć. Każdy takie ma! Dzisiaj, po latach, w wersji zweganizowanej przedstawiam jagielnicę a la Babcia Ania ze świeżym szczypiorkiem i pomidorkami.
Plus kawa, której wówczas oczywiście nie było. Ale czarne herbaty kochana babcia też parzyła najlepsze.
bez glutenu
bez pszenicy
chleb
chleb bezglutenowy
chleb domowy
grzyby
kanapki
kurki
Polsoja
pomidory
szczypiorek
szynka sojowa
1 komentarze
Bardzo fajnie się prezentuje :)Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/
OdpowiedzUsuń