131 GÓRSKI PENSJONAT
Kanapki z twarożkiem wegańskim, na słodko z cynamonem, truskawkami i orzechami włoskimi oraz na słono z rzodkiewką, ogórkiem, koperkiem i dąbrówką
- chleb pszenny od Brzęczka
Twarożek na słodko:
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (Alpro)
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka drożdży nieaktywnych
- sól
Przygotowanie:
Nerkowce namoczyć na noc. Kaszę podprażyć w garnku, dolać wodę i sól, zagotować i ugotować do miękkości. Dodać płatki drożdżowe, cukier cynamonowy, sok z cytryny, mleko i odcedzone nerkowce. Zmiksować. W razie potrzeby dolać więcej mleka do uzyskania gładkiej konsystencji nadającej się do smarowania.
- truskawki
- orzechy włoskie (z ogrodu babci)
Twarożek na słono:
- 25 g suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- kilka rzodkiewek
- kawałek ogórka
- posiekany koperek
- posiekana dąbrówka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka drożdży nieaktywnych
- pieprz czarny i ziołowy (do smaku)
- sól
Przygotowanie:
Analogicznie do twarożku na słodko: kaszę podprażyć w garnku, dolać wodę i sól, zagotować i ugotować do miękkości. Dodać płatki drożdżowe, pieprz, sok z cytryny i odcedzone nerkowce. Miksując dolewać wodę do uzyskania gładkiej konsystencji nadającej się do smarowania.
Dodać posiekane rzodkiewki, ogórek, dąbrówkę i koperek.
do picia: czarna kawa z mlekiem kokosowym
Ostatnio wspominałam obóz artystyczny w miejscowości Murzasichle, na którym spędziłam wakacje po zakończeniu gimnazjum. Górskie powietrze zaostrzyło apetyt i jako wygłodniałe dziecko pochłaniałam ogromne porcje białego chleba z twarogiem i warzywami lub dżemem. Kanapki z twarożkiem zasadniczo kojarzą mi się z wysokimi górami i góralskimi kulinariami. Jako młodsze dziecko co roku odwiedzałam siostry zakonne w Zakopanym, które na śniadanie zawsze serwowały twaróg prosto od górala, codziennie, bez wyjątku. Do tego świeży, miękki, pszenny chleb.
Dziś obudziłam się w domu, a w kuchni leżał bochenek z najlepszej tutejszej piekarni. Zapragnęłam smaku gór, w końcu tu jestem. Serwuję wegański twarożek w dwóch wersjach: na słodko i na słono.
chleb
cukier cynamonowy
cynamon
dąbrówka
kanapki
kasza jaglana
koperek
kwiaty
mleko kokosowe
nerkowce
ogórek
orzechy włoskie
płatki drożdżowe
przepis
rzodkiewki
truskawki
wegański twarożek
3 komentarze
Spadły mi z nieba te przepisy :) własnie szukałam jakiegoś fajnego pomysłu na twarożek - wypróbuję koniecznie obie wersje :)
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Cudownie słyszeć, bardzo dziękuję za taki komentarz :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń