131 GÓRSKI PENSJONAT

Kanapki z twarożkiem wegańskim, na słodko z cynamonem, truskawkami i orzechami włoskimi oraz na słono z rzodkiewką, ogórkiem, koperkiem i dąbrówką



  • chleb pszenny od Brzęczka
Twarożek na słodko:
  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (Alpro)
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych
  • sól
Przygotowanie:
Nerkowce namoczyć na noc. Kaszę podprażyć w garnku, dolać wodę i sól, zagotować i ugotować do miękkości. Dodać płatki drożdżowe, cukier cynamonowy, sok z cytryny, mleko i odcedzone nerkowce. Zmiksować. W razie potrzeby dolać więcej mleka do uzyskania gładkiej konsystencji nadającej się do smarowania.
  • truskawki
  • orzechy włoskie (z ogrodu babci)
Twarożek na słono:
  • 25 g suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek ogórka
  • posiekany koperek
  • posiekana dąbrówka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych
  • pieprz czarny i ziołowy (do smaku)
  • sól
Przygotowanie:
Analogicznie do twarożku na słodko: kaszę podprażyć w garnku, dolać wodę i sól, zagotować i ugotować do miękkości. Dodać płatki drożdżowe, pieprz, sok z cytryny i odcedzone nerkowce. Miksując dolewać wodę do uzyskania gładkiej konsystencji nadającej się do smarowania.
Dodać posiekane rzodkiewki, ogórek, dąbrówkę i koperek.


do picia: czarna kawa z mlekiem kokosowym




Ostatnio wspominałam obóz artystyczny w miejscowości Murzasichle, na którym spędziłam wakacje po zakończeniu gimnazjum. Górskie powietrze zaostrzyło apetyt i jako wygłodniałe dziecko pochłaniałam ogromne porcje białego chleba z twarogiem i warzywami lub dżemem. Kanapki z twarożkiem zasadniczo kojarzą mi się z wysokimi górami i góralskimi kulinariami. Jako młodsze dziecko co roku odwiedzałam siostry zakonne w Zakopanym, które na śniadanie zawsze serwowały twaróg prosto od górala, codziennie, bez wyjątku. Do tego świeży, miękki, pszenny chleb. 

Dziś obudziłam się w domu, a w kuchni leżał bochenek z najlepszej tutejszej piekarni. Zapragnęłam smaku gór, w końcu tu jestem. Serwuję wegański twarożek w dwóch wersjach: na słodko i na słono.



Zapraszam: instagram | facebook | ask.fm 

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hej! Miło mi, że wpadłeś na mojego bloga! Nazywam się Karolina i umieszczam tu swoje kuchenne eksperymenty, wszystkie wegańskie i niebiańskie :) Zainspiruj się! Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie". Zapraszam do gotowania (a jeszcze bardziej do wspólnego jedzenia)

3 komentarze:

  1. Spadły mi z nieba te przepisy :) własnie szukałam jakiegoś fajnego pomysłu na twarożek - wypróbuję koniecznie obie wersje :)

    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie słyszeć, bardzo dziękuję za taki komentarz :-)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń