124 GOTOWANA RZODKIEWKA NA ŚNIADANIE
Kasza jaglana gotowana z rzodkiewkami, zielonym ogórkiem i świeżym koperkiem podana z kiełkami rzodkiewki i sezamem
- kasza jaglana
- rzodkiewki (posiekane, gotowane razem z kaszą)
- ogórek zielony (obrany ze skóry, gotowany razem)
- kiełki rzodkiewki
- sezam
- świeży koperek
do picia: zielona herbata z sokiem z cytryny; kawa imbirowa ze spienionym mlekiem sojowym i syropem migdałowo-waniliowym 0kcal
Dziś przygotowałam śniadanie "dla dzieci", w wersji rozszerzonej (o kilka łyżek) dla dorosłego mężczyzny. Rzodkiewki i ogórka posiekałam i gotowałam razem z kaszą, przez co różowe warzywo straciło swój gorzkawy posmak (który często nie odpowiada maluchom, stąd pomysł na danie dla najmłodszych). Ogórki zielone również świetnie smakują na gorąco, ostatnio często przyrządzam je w podobny sposób (duszę z ziołami lub podsmażam- na obiad).
Wypiłam pyszną kawę na przebudzenie, znajduję chwilę na odpisanie na wieczorne maile, a następnie szykuję się do zajęć. Zapowiada się piękny, wiosenny (już! oby!) dzień.
bez pszenicy
bezglutenowo
kasza
kasza jaglana
kiełki rzodkiewki
koperek
ogórek
ogórek zielony
rzodkiewka
sezam
1 komentarze
coś pysznego! coś zdrowego! ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html