Słodka owsianka dyniowa ze śmietanką
Owsianka z pieczoną dynią, owocem kaki, śmietanką kokosową i malinowym syropem, posypana orzeszkami cedrowymi
Dzień dobry! Dziś jednokubkowa i całkiem niepozorna owsianka (bo cóż innego mogłabym zaprezentować jako standardową ZjadłamNiebową reaktywację?), lecz przebijająca smakiem wszystkie tegoroczne :)
Składniki dla 1 osoby:
- ćwierć upieczonej dyni piżmowej
- 1 owoc kaki
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 szczypty siemienia lnianego (niemielonego)
- mleko sojowo-ryżowe
- 2 łyżki śmietany kokosowej
- garść orzeszków cedrowych
- syrop malinowy Askeys Treat! (Tesco, UK)
- przyprawa pumpkin spice
- mnóstwo cynamonu
Dynię rozkroiłam, wyjęłam pestki, posmarowałam delikatnie oliwą z oliwek i piekłam przez 40min w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Ćwierć wykorzystałam dzisiejszego ranka, resztę- gotując curry i gulasz.
Dynię i kaki obrałam, pokroiłam w kostkę. Włożyłam do garnka, w którym zagotowałam mleko roślinne z odrobiną wody. Dodałam płatki owsiane i siemię, doprawiłam cynamonem i przyprawą pumpkin spice, gotowałam całość przez około 5 minut, aż do zgęstnienia.
Przełożyłam do kubka, podałam z gęstą śmietanką kokosową (z góry puszki mleczka kokosowego), syropem malinowym i orzeszkami cedrowymi. Voila!
Założyłam ZjadłamNiebowego instagrama! Wpadnijcie tutaj: instagram.com/zjadlamniebo
bezglutenowo
bezpszenicy
dynia
kaki
mleczko kokosowe
orzechy
orzechy cedrowe
owsianka
płatki owsiane
śmietana kokosowa
0 komentarze