PANKEJKSY JOGURTOWE

Pankejksy bezglutenowe na jogurcie sojowym przełożone konfiturą z jabłek, daktyli i rozmarynu oraz kawałkami banana


Przepis na pankejksy:
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody
  • jogurt sojowy do połączenia suchych składników
    ewentualnie:
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
podałam z: 
  • domową konfiturą z jabłek, daktyli i rozmarynu
  • kawałkami banana
Wszystkie składniki mieszam, dodaję jogurt (i ewentualnie wodę) do uzyskania konsystencji miękkiego ciasta na placki. Smażę z obu stron na rozgrzanej patelni. Moje placki nie wymagały dodawania tłuszczu.


Witam was po przerwie, mam aparat i chętnie podzielę się z ulubionym przepisem ostatniego tygodnia: bezglutenowymi placuszkami na jogurcie sojowym. Pyszne zarówno na słodko jak i wytrawnie!- te smażyłam z zatopionymi w cieście kawałkami papryki na serku tatarskim Tofuneza z dodatkiem ogórka kiszonego. Mniam!

zapraszam:



0 komentarze