PANKEJKSY JOGURTOWE
Pankejksy bezglutenowe na jogurcie sojowym przełożone konfiturą z jabłek, daktyli i rozmarynu oraz kawałkami banana
Przepis na pankejksy:
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki gryczanej
- 1/2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- jogurt sojowy do połączenia suchych składników
ewentualnie: - 1/2 łyżeczki cynamonu
podałam z:
- domową konfiturą z jabłek, daktyli i rozmarynu
- kawałkami banana
Wszystkie składniki mieszam, dodaję jogurt (i ewentualnie wodę) do uzyskania konsystencji miękkiego ciasta na placki. Smażę z obu stron na rozgrzanej patelni. Moje placki nie wymagały dodawania tłuszczu.
Witam was po przerwie, mam aparat i chętnie podzielę się z ulubionym przepisem ostatniego tygodnia: bezglutenowymi placuszkami na jogurcie sojowym. Pyszne zarówno na słodko jak i wytrawnie!- te smażyłam z zatopionymi w cieście kawałkami papryki na serku tatarskim Tofuneza z dodatkiem ogórka kiszonego. Mniam!
zapraszam:
0 komentarze