PANKEJKSY ZE ŚMIETANĄ
Pankejksy z bitą śmietaną kokosową, pieczonym jabłkiem i cynamonem
Pankejksy inspirowane przepisem z bloga Jedzrośliny.blogspot.com:
- deserek jaglany o smaku bananowo-daktylowym firmy Provita (150g)
- mąka gryczana (60g)
- woda (50 ml)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszałam, smażyłam placki na patelni kamiennej.
Wypełnienie:
- bita śmietana kokosowa (gęsta część z puszki mleka kokosowego)
- pieczone jabłko
- cynamon
Jabłko piekłam w piekarniku przez ok 20 minut. Po ostudzeniu wycięłam środek i rozdrobniłam. Śmietankę zmiksowałam blenderem- moja była gęstości kostki masła, jednak śmietanka świeżo wyjęta z puszki zazwyczaj ma przyjemną, jedwabistą strukturę, którą z łatwością ubijesz trzepaczką. Dodałam jabłko i wymieszałam. Doprawiłam cynamonem.
Do picia: kawa ze śmietanką kokosową.
Kiedy zobaczyłam w sklepie deserek jaglany firmy Provita od razu przypomniałam sobie o przepisie Plantbased Martyny, który zauważyłam na jej Instagramie. Pani ekspedientka zaczęła zachwalać nowy towar w lodówce, którym również w tym czasie się zajadała, głupio więc było mi odłożyć go i wyjść ze sklepu z pustymi rękoma. Zaopatrzona w czeski specjał wyjęłam ciężką patelnię i zaczęłam smażyć pankejksy. Mleko z oryginalnego przepisu zastąpiłam wodą, nie dodałam też cukru, ponieważ słodycz daktyli i bananów jest dla mnie wystarczająca.
Po prawie 1,5 mięsiąca bez słodyczy dopiero teraz pozwalam sobie na pierwszy kawałek tortu z brązowym cukrem czy sok pomarańczowy z kartonu, jednak silna potrzeba na słodkie gdzieś przepadła. Wolę przyrządzać na śniadanie wytrawne kasze czy piec ziarniste chlebki.
Po prawie 1,5 mięsiąca bez słodyczy dopiero teraz pozwalam sobie na pierwszy kawałek tortu z brązowym cukrem czy sok pomarańczowy z kartonu, jednak silna potrzeba na słodkie gdzieś przepadła. Wolę przyrządzać na śniadanie wytrawne kasze czy piec ziarniste chlebki.
Placki wypełniłam więc śmietaną kokosową z upieczonym jabłkiem i cynamonem- niegdyś bardzo lubiłam twarożki do smarowania kanapek o tym smaku. Całość nie jest bardzo słodka, ale dla mnie idealna. Jeśli wolisz, możesz dosłodzić serek syropem z daktyli/agawy/klonowym lub dodać cukier do ciasta.
zapraszam: instagram facebook :-)
banan
bez pszenicy
bezglutenowo
cynamon
daktyle
jabłko
kasza jaglana
kawa
kokos
mąka gryczana
mleczko kokosowe
placki
przepis
śmietana kokosowa
4 komentarze
Bosko Ci wyszły <3 Mogę dodać zdjecie na FB? Podlinkuje do Twojego bloga oczywiscie ;)
OdpowiedzUsuńJasna sprawa!!!! <3
UsuńJeszcze nie robiłam śmietany kokosowej, a mam w lodówce mleczko- chyba będzie jutro deserek ;)
OdpowiedzUsuńsuper! <3
Usuń