POMYSŁ NA: KOBIECY WIECZÓR
Najlepszy bulion orientalny i sushi na kolację
Tym razem mam dla Was coś zupełnie nowego. Piszę późnym popołudniem i prezentuję pomysł na kobiecy wieczór. W szklance gorący i pikantny bulion warzywny, jako drugie danie sushi z niebywałymi dodatkami!
Przepis na bulion (dla dwóch osób)
Przepis na bulion (dla dwóch osób)
- 1 cebula w łupinie
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 1/3 selera
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 2-3 pokrojone pieczarki
- 1/2 natki pietruszki
- pokrojony w plastry imbir (ok 3 cm kawałek)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu różowego
- 1 duży liść laurowy
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- sól, czarny pieprz do smaku
Wszystkie składniki umieściłam w dużym garnku. Zalałam 1,5 L wody i gotowałam przed 2-3 godziny. Pod koniec odcedziłam, pozostały wywar doprawiłam do smaku i podgrzewając dodałam kawałki boczniaków i groszek zielony (zamrożony). Gotowałam 7 minut po czym dorzuciłam makaron soba i gotowałam 3 minuty aż do jego miękkości.
Co zapakowałam do środka sushi? Wszystko, co wpadło w moje ręce.
- arkusze nori
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- sól
- sos sojowy o smaku wasabi
- jogurt sojowy o smaku wasabi (do podania)
Wypełnienie: - liście szpinaku
- roszponka
- kiełki brokuła
- pieczony burak
- zielony ogórek
- plasterki brzoskwini
- plasterki rzodkiewki
- papryka czerwona
- groszek zielony
- fałszywy meat-free łosoś VBites UK
- wegański ser Gorgon od Serotoniny
zapraszam do polubienia: Facebook Zjadłam Niebo
i obserwacji: Instagram :-)
bez pszenicy
bezglutenowo
brzoskwinia
burak
groszek
grzyby
kiełki brokuła
obiad
ogórek
papryka
przepis
roszponka
ryż
rzodkiewka
ser
Serotonina
sushi
szpinak
zupa
0 komentarze