RACUCHY GRUSZKOWE- PRZEPIS
Racuchy drożdżowe z gruszkami i sosem truskawkowym
Z cyklu: śniadanie Romana
Przedstawiamy puuuszyste racuchy z gruszkami. W mojej wersji polane sosem Treat!, u Romana podane z dżemem figowym. Racuchy przygotowaliśmy na tej samej zasadzie jak nasz ulubiony przysmak z gruszką. Kluczem do sukcesu jest tutaj czas dla drożdży. Przy nastawieniu ich zaraz po przebudzeniu i rozpoczęciu smażenia po podstawowym porannym doprowadzeniu się do porządku wcale nie trzeba długo czekać. Enjoy :)
Przedstawiamy puuuszyste racuchy z gruszkami. W mojej wersji polane sosem Treat!, u Romana podane z dżemem figowym. Racuchy przygotowaliśmy na tej samej zasadzie jak nasz ulubiony przysmak z gruszką. Kluczem do sukcesu jest tutaj czas dla drożdży. Przy nastawieniu ich zaraz po przebudzeniu i rozpoczęciu smażenia po podstawowym porannym doprowadzeniu się do porządku wcale nie trzeba długo czekać. Enjoy :)
Składniki:
- mąka bezglutenowa (1 kubek)
- drożdże (10 g świeżych)
- gruszki (3 sztuki)
- mleko sojowe (1 kubek)
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- olej kokosowy do smażenia
- sos truskawkowy (Askeys Treat! UK)
Przepis:
Mleko podgrzewam w garnku, ale nie zagotowuję. Upragniona temperatura to letnia. Dodaję łyżkę mąki i rozkruszone drożdże.
*Moje mleko sojowe (Alpro) było delikatnie dosłodzone, jednak jeśli używacie mleka bez dodatków lub wolicie słodkie ciasto proponuję wsypać łyżeczkę cukru trzcinowego.*
Pozostawiam na parę chwil, aż do pojawienia się bąbelków.
Dosypuję pozostałą mąkę, szczyptę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Gruszki kroję w drobną kostkę, wrzucam do garnka i mieszam masę. Przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia- podwojenia swojej objętości na około 20minut.
Placki smażę na patelni teflonowej na oleju kokosowym.
0 komentarze