BURGER FULL WYPAS
Burger Portobello z pieczonym kotletem jarmużowym, sałatą, szpinakiem, gorącymi warzywami, Sheese i sosem Vegan Blue Cheese
Hej! Dzisiaj w ramach lunchu (ale i niebanalnego śniadania- proszę bardzo!) proponuję Wam sławetny Burger Portobello z pieczonym kotlecikiem jarmużowym. Ten pozostał mi po lepieniu po wcześniejszym obiedzie, stąd też pomysł na tą rewelacyjną "kanapkę". Muszę przyznać, że kiedy wysłałam to zdjęcie mojej mamie uznała to za niezłe bajki. Dlaczego? Otóż pieczarka do złudzenia przypomina (niechlubnie) kawałek steka. Cóż, ale smakuje wybitnie roślinnie!
Składniki:
- 2 pieczarki portobello
- liść kapusty pak choi
- liście szpinaku baby
- 1/2 papryki
- 2 pomidory
- czarna oliwka
- starty ser wegański a la cheddar Sheese
- sos sojowy o smaku wasabi
- sos Vegan Blue Cheese Follow Your Heart
kotlety:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 2 szklanki drobno posiekanych liści jarmużu
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wycinam grube łodygi jarmużu, liście drobno siekam, przelewam wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odstawiam do wychnięcia. Kaszę jaglaną gotuję do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną studzę, dodaję siemię lniane, posiekany jarmuż, płatki drożdżowe i przyprawy do smaku. Formuję kule, które układam na papierze do pieczenia.
Pieczarki przemywam, wycinam nóżki i układam je obok kotletów (kapeluszami do góry). Polewam sosem sojowym. Całość Zapiekam około 30 minut.
Wycinam gniazda nasienne z papryki, kroję w pasy. Pomidory kroję w kostkę. Po 30 minutach odwracam pieczarki, do środka kapeluszy wkładam pomidory i paprykę. Zapiekam kolejne 15 minut.
Po tym czasie wyciągam pieczarki, jeszcze gorące faszeruję wegańskim serem (aby zdążył się roztopić). Nakładam kotlet, liście sałaty i szpinaku, polewam sosem, składam w całość.
Zajadam ze smakiem!
Zapraszam:
burger
grzyby
jarmuż
kasza jaglana
kotlet
papryka
pieczarki
pomidory
portobello
przepis
sałata
ser wegański
szpinak
0 komentarze