176 JAGIELNICA DYNIOWA
Jagielnica dyniowa podana z tostami z batata i salsą ogórkowo-jabłkową
Jagielnica dyniowa:
- kasza jaglana (4 łyżki suchej kaszy)
- 1/4 dyni (obranej ze skóry, startej na tarce o grubych oczkach)
- cebula (1/2)
- olej kokosowy (1 łyżka)
- kala namak
- płatki drożdżowe
- biały pieprz
- curry
- suszony imbir
- papryka wędzona
Cebulę posiekałam, podsmażyłam w rondlu na rozgrzanym oleju kokosowym. Kaszę jaglaną przepłukałam wrzątkiem na sicie, dodałam do rondla wraz ze startą dynią i zalałam wodą. Zagotowałam, dodałam sól i przyprawy, gotowałam na wolnym ogniu przez około 15 minut do napęcznienia.
Nie podaję proporcji przypraw ponieważ mam w zwyczaju dosypywać je "na oko". Nie chciałabym też żebyście sugerowali się moimi smakami w tym przypadku, (na które trzeba wziąć dużą poprawkę), biorąc pod uwagę moje uzależnienie od przedawkowywania cynamonu i gałki muszkatołowej. Czy to podchodzi już pod narkotyk? ;-)
Salsa ogórkowo-jabłkowa:
- ogórek zielony (1/2)
- kwaśne jabłko (z ogrodu babci)
- sok z 1/2 limonki
- świeża kolendra (garść)
- cebula (1/2)
- sól i pieprz do smaku
Posiekać na drobne kawałki, wymieszać wszystkie składniki.
- batat (1/2)
Obrałam ze skóry, umyłam i pokroiłam na wąskie paski. Podpiekłam w tosterze do miękkości.
do picia: czarna kawa
Dziś mam dla Was propozycję nietypowej, jesiennej jagielnicy...z dynią. Tak jest, dla mnie ugotowana ma mączny, sycący, jajeczny posmak. Postanowiłam dodać go wraz z kala namak do dzisiejszej jagielnicy i spróbować czegoś zupełnie nowego. Występuje z nietypowymi kromkami z batata i salsą ogórkowo-jabłkową.
bataty
bez pszenicy
bezglutenowo
jabłko
jagielnica
kala namak
kasza jaglana. dynia
kolendra
ogórek
przepis
4 komentarze
Prezentuje się bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńdzięki! :)
Usuńprzepyszny pomysł! takie danie równie świetnie się sprawdzi u mnie na lunch czy obiad :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :*
Usuń