141 NAJPROŚCIEJ
Chleb z konopią z masłem orzechowym, pomidorem, ogórkiem kiszonym; pastą gryczaną i pokrzywą oraz wędzonym tofu
- chleb na zakwasie z konopią
Kanapka 1:
- ogórek kiszony (produkcji mojej babci)
- pomidor
- masło orzechowe
Kanapka 2:
- pasta gryczana (Tesco)
- ogórek kiszony
- pomidor
- młoda pokrzywa (zebrana w Goczałkowicach)
Kanapka 3:
- pasta gryczana (Tesco)
- ogórek kiszony
- tofu wędzone
do picia: czarna herbata; gorący sok tłoczony jabłkowo-aroniowy
Ktoś polecił mi zastosowanie wędzonego tofu jako "oscypek" na kanapce z kiszonym ogórkiem. Strzał w dziesiątkę- równie świetnie pasował wraz z ziołowym smalczykiem roślinnym zamiast pasty gryczanej. Ogórek kiszony na śniadanie kojarzy mi się z jakimś hotelowym czy wakacyjnym śniadaniem, choć nie do końca mogę sobie przypomnieć skąd znam ten smak. Babcia rok do roku produkuje przetwory i kisi ogórki, stąd mam ich do wykorzystania dostatek. Polecam nawet z samym tłuszczem (roślinnym) na pajdzie miękkiego chleba (tu sprawdza się bez porównania pszenny od Brzęczka). A masło orzechowe po prostu pasuje mi do wszystkiego ;-)
bez pszenicy
chleb
kanapki
masło orzechowe
ogórek kiszony
orzechy
pasta
pasta gryczana
pokrzywa
pomidor
tofu
tofu wędzone
1 komentarze
Ciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuń