41 DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z POLSKIM GUACAMOLE
Domowy chleb razowy na zakwasie z polskim guacamole z awokado, zielonym ogórkiem i koperkiem
- domowy chleb na zakwasie i drożdżach pieczony z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym, pieczony przez mamę
- awokado
- sok z cytryny
- zielony ogórek
- koperek
do picia: gorąca czekolada na mleku ryżowym z imbirem, cynamonem i kardamonem
Moja mama widocznie stęskniła się za studentem i kiedy wyjeżdżałam po weekendzie z domu wyprawiła mnie w bochenek świeżego, pieczonego w nocy najlepszego chleba. Nie jest możliwe, aby zjeść go przez tydzień, ale wraz z chłopakiem dzielnie jemy najrozmaitsze kanapki na śniadanie. Póki mamy wspaniały, domowy i zdrowy chleb, który nie pleśnieje trzeba go spożywać na zapas!
Guacamole w wersji polskiej: z ogórkiem i koperkiem to ulubiona pasta mojej mamy, przygotowałam ją pięć minut wcześniej, kiedy przypomniałam sobie o koperku, który muszę wykorzystać do jakiejś pysznej potrawy.
Rozgrzewam się gorącą, aromatyczną czekoladą, czytam Hildebranda, a zaraz uciekam na lektorat z angielskiego. Miłego dnia!
awokado
bez pszenicy
chleb
chleb żytni
guacamole
kanapki
koperek
kromki
ogórek
pasta
wegańsko
wegetariańsko
1 komentarze
Uwielbiam guacamole! mniam mniam
OdpowiedzUsuń