146 NALEŚNIKI KAWOWE Z AQUAFABĄ, TRUSKAWKAMI I MARGARETKAMI
Bezglutenowe naleśniki kawowe podane ze słodką aquafabą, truskawkami i margaretkami
Naleśniki bezglutenowe:
- mąka ryżowa
- mąka kukurydziana
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 szklanki średnio-mocnej zaparzonej w ekspresie czarnej kawy
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe, Almond Dream, Auchan)
- woda
- szczypta soli
- olej do smażenia (w cieście)
Proporcje mąki i wody w zależności od pożądanej konsystencji, dodawałam stopniowo wodę i mąkę do całości. Zmieszałam, odstawiłam na 15 minut do lodówki. Smażyłam po obu stronach na rozgrzanej patelni.
Nadzienie:
- truskawki
- margaretki
- ubita na pianę aquafaba (woda z ciecierzycy) z cukrem pudrem
do picia: sok marchwiowy Marwit
Dzisiaj rozbudza mnie kawowe ciasto naleśnikowe. Użyłam aquafaby po raz pierwszy jako kremu do nadzienia. Z truskawkami komponuje się idealnie, a naleśnikami jeszcze lepiej.
Pogodnego dnia! :-)
aquafaba
bez pszenicy
bezglutenowo
kawa
kwiatki
margaretki
mąka kukurydziana
mąka ryżowa
mleko
mleko migdałowe
naleśniki
przepis
truskawki
4 komentarze
Bardzo zaintrygowała mnie ta ,aquafaba'- nigdy przedtem nie próbowałam ani nie słyszałam o takim kremie. Ale trzeba przyznać, że naleśniki wyglądają naprawdę obiecująco, więc chyba wypróbuję przepis ;)
OdpowiedzUsuńAquafaba to po "śmietance" kokosowej najlepsza wegańska bita śmietana- choć wymaga trochę cierpliwości w ubijaniu. Podobnie działa woda z fasoli (ta słynna fasola!), ale zmagać się z jej biciem już nie polecam...:-P
UsuńRównież używam aquafabę, jednak jako składnik ciasta ;D Naleśniki podałaś przepięknie :]
OdpowiedzUsuńteż muszę spróbować w cieście, w jakiej "funkcji" ją wykorzystujesz? :-)
Usuń