CHLEB Z NERKOWCÓW


Chleb z nerkowców (wieloziarnisty, bezglutenowy)


 Składniki:

  • 1/2 kubka mąki gryczanej (zmieliłam w młynku kaszę gryczaną- musi być niepalona!)
  • 1/2 kubka mąki jaglanej (zmieliłam kaszę jaglaną)
  • 1 kubek nerkowców (u mnie prażone i solone)
  • 1/2 kubka pestek dyni
  • 1 kubek słonecznika (możesz zamienić proporcje słonecznika i pestek)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki nasion babki płesznik (składnik niezbędny)
  • 2 kubki wody
  • przyprawy: pieprz, sól, opcjonalnie 2 łyżki ziół (u mnie łyżka pieprzu ziołowego)
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
  • otręby owsiane z chia do wysypania formy
Dokładnie wymieszałam składniki suche, dodałam wodę, zmieszałam. Odstawiłam na dwie godziny do zgęstnienia. Po upływie czasu nastawiłam piekarnik na 180 stopni, wysmarowałam i wysypałam foremkę, przełożyłam masę i dokładnie rozprowadziłam. Piekłam około 1,5 godziny, do zarumienienia skórki i odejścia od ścian.



Kanapki z pierwszą w życiu pastą fasolową
  • kromki chleba z nerkowców
  • wegeser żółty
  • pieczona żółta papryka
  • kiełki słonecznika
  • sałata rzymska
  • pasta z czerwonej fasoli z rozmarynem

Przedstawiam Wam Panie i Panowie mój cud miód, świeży, chrupiący i obłędnie pachnący chleb z nerkowców! Podałam go na śniadanie z ulubioną pieczoną papryką, wegeserkiem i pierwszą w życiu pastą z fasoli <wegański wstyd>

Pieczcie i chwalcie się jak Wam smakuje!!! Chętnie poznam wasze opinie i czekam na zdjęcia! Oznaczajcie mnie na instagramie @karomro
Jestem przeszczęśliwa, że dostaję już pierwsze fotki inspirowane przepisami z bloga! Czekam na kolejne kochani :)


zapraszam do obserwacji: instagram | facebook



1 komentarze