176 JAGIELNICA DYNIOWA

Jagielnica dyniowa podana z tostami z batata i salsą ogórkowo-jabłkową


Jagielnica dyniowa:
  • kasza jaglana (4 łyżki suchej kaszy)
  • 1/4 dyni (obranej ze skóry, startej na tarce o grubych oczkach)
  • cebula (1/2)
  • olej kokosowy (1 łyżka)
  • kala namak
  • płatki drożdżowe
  • biały pieprz
  • curry
  • suszony imbir
  • papryka wędzona
Cebulę posiekałam, podsmażyłam w rondlu na rozgrzanym oleju kokosowym. Kaszę jaglaną przepłukałam wrzątkiem na sicie, dodałam do rondla wraz ze startą dynią i zalałam wodą. Zagotowałam, dodałam sól i przyprawy, gotowałam na wolnym ogniu przez około 15 minut do napęcznienia.

Nie podaję proporcji przypraw ponieważ mam w zwyczaju dosypywać je "na oko". Nie chciałabym też żebyście sugerowali się moimi smakami w tym przypadku, (na które trzeba wziąć dużą poprawkę), biorąc pod uwagę moje uzależnienie od przedawkowywania cynamonu i gałki muszkatołowej. Czy to podchodzi już pod narkotyk? ;-)


Salsa ogórkowo-jabłkowa:
  • ogórek zielony (1/2)
  • kwaśne jabłko (z ogrodu babci)
  • sok z 1/2 limonki
  • świeża kolendra (garść)
  • cebula (1/2)
  • sól i pieprz do smaku
Posiekać na drobne kawałki, wymieszać wszystkie składniki.

  • batat (1/2)
    Obrałam ze skóry, umyłam i pokroiłam na wąskie paski. Podpiekłam w tosterze do miękkości.

do picia: czarna kawa


Dziś mam dla Was propozycję nietypowej, jesiennej jagielnicy...z dynią. Tak jest, dla mnie ugotowana ma mączny, sycący, jajeczny posmak. Postanowiłam dodać go wraz z kala namak do dzisiejszej jagielnicy i spróbować czegoś zupełnie nowego. Występuje z nietypowymi kromkami z batata i salsą ogórkowo-jabłkową. 




4 komentarze