PANKEJKSY ZE ŚMIETANĄ

Pankejksy z bitą śmietaną kokosową, pieczonym jabłkiem i cynamonem


Pankejksy inspirowane przepisem z bloga Jedzrośliny.blogspot.com:
  • deserek jaglany o smaku bananowo-daktylowym firmy Provita (150g)
  • mąka gryczana (60g)
  • woda (50 ml)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wszystkie składniki wymieszałam, smażyłam placki na patelni kamiennej.
Wypełnienie:
  • bita śmietana kokosowa (gęsta część z puszki mleka kokosowego)
  • pieczone jabłko
  • cynamon

    Jabłko piekłam w piekarniku przez ok 20 minut. Po ostudzeniu wycięłam środek i rozdrobniłam. Śmietankę zmiksowałam blenderem- moja była gęstości kostki masła, jednak śmietanka świeżo wyjęta z puszki zazwyczaj ma przyjemną, jedwabistą strukturę, którą z łatwością ubijesz trzepaczką. Dodałam jabłko i wymieszałam. Doprawiłam cynamonem.
Do picia: kawa ze śmietanką kokosową.


Kiedy zobaczyłam w sklepie deserek jaglany firmy Provita od razu przypomniałam sobie o przepisie Plantbased Martyny, który zauważyłam na jej Instagramie. Pani ekspedientka zaczęła zachwalać nowy towar w lodówce, którym również w tym czasie się zajadała, głupio więc było mi odłożyć go i wyjść ze sklepu z pustymi rękoma. Zaopatrzona w czeski specjał wyjęłam ciężką patelnię i zaczęłam smażyć pankejksy. Mleko z oryginalnego przepisu zastąpiłam wodą, nie dodałam też cukru, ponieważ słodycz daktyli i bananów jest dla mnie wystarczająca.

Po prawie 1,5 mięsiąca bez słodyczy dopiero teraz pozwalam sobie na pierwszy kawałek tortu z brązowym cukrem czy sok pomarańczowy z kartonu, jednak silna potrzeba na słodkie gdzieś przepadła. Wolę przyrządzać na śniadanie wytrawne kasze czy piec ziarniste chlebki. 

Placki wypełniłam więc śmietaną kokosową z upieczonym jabłkiem i cynamonem- niegdyś bardzo lubiłam twarożki do smarowania kanapek o tym smaku. Całość nie jest bardzo słodka, ale dla mnie idealna. Jeśli wolisz, możesz dosłodzić serek syropem z daktyli/agawy/klonowym lub dodać cukier do ciasta.


zapraszam:  instagram  facebook :-)


4 komentarze

  1. Bosko Ci wyszły <3 Mogę dodać zdjecie na FB? Podlinkuje do Twojego bloga oczywiscie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłam śmietany kokosowej, a mam w lodówce mleczko- chyba będzie jutro deserek ;)

    OdpowiedzUsuń