KALAFIORNICA

Kalafiornica ze szczypiorkiem podana z grzankami z domowym pesto


Kalafiornica dla dwojga:
  • 1/3 główki kalafiora
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1/2 ł soli kala namak
  • przyprawa curry
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży szczypior

    Kalafior gotuj we wrzątku przez około 5 minut, dodaj tofu i przyprawy, wymieszaj. Doprowadź do gorącej temperatury i duś przez około 3 minuty.
    Możesz również przygotować według receptury na tradycyjną tofucznicę (na podsmażonej cebulce) i dodać wcześniej przygotowany kalafior pod koniec. Ja jednak preferuję jednak dania jednogarnkowe.
podałam z:
  • grzankami domowego chleba na zakwasie i drożdżach z pieczarkami i pomidorami
  • domowym pesto z liści mięty, oregano i pietruszki z dodatkiem płatków migdałów i olejem z orzechów włoskich

Co powiecie na taką alternatywną wersję naszej ulubionej tofucznicy? Musiałam wykorzystać dziś wyhodowany na parapecie z cebulek czosnku i cebuli szczypior, stąd powrót do ukochanej oczywiście mieszanki z patelni. Przymierzam się do zupełnie kalafiorowej "jajecznicy", to może być coś!


zapraszam:  instagram  facebook


Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hej! Miło mi, że wpadłeś na mojego bloga! Nazywam się Karolina i umieszczam tu swoje kuchenne eksperymenty, wszystkie wegańskie i niebiańskie :) Zainspiruj się! Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie". Zapraszam do gotowania (a jeszcze bardziej do wspólnego jedzenia)

1 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam, potraktowałam jako kolację. Robi się szybko, prosto, smaki dobrze sie komponują i wyszło pysznie. Dziękuję za inspirację😉

    OdpowiedzUsuń