150 ORIENTALNA POZIOMKA I ORZECHOWA MALINA

Chleb żytnio-gryczany z makiem na zakwasie z masłem orzechowym, malinami i stokrotkami oraz puree z dyni, mieszanką orientalnych przypraw i poziomkami


  • chleb żytnio-gryczany na zakwasie żytnim i drożdżach z makiem (pieczony przeze mnie)
propozycja 1
  • masło orzechowe
  • maliny (z ogrodu)
  • stokrotki
propozycja 2
  • masło orzechowe
  • puree z dyni
  • mieszanka orientalnych przypraw (chili, cynamon, imbir, roztarte goździki, liść laurowy, kminek, kolendra itp)
  • poziomki

do picia: herbatka wiosenna; gorąca chai tea ze startym imbirem, puree dyniowym, spienionym mlekiem sojowym i powyższą miesznką przypraw


Cześć! Dziś proponuję wam letnie owoce z ogrodu na zdrowym chlebie na zakwasie. Okazuje się, że niezastąpione masło orzechowe sprawdza się zarówno dobrze w kompozycji z tymi czerwonymi słodyczami jak z jesiennym puree i orientalnymi przyprawami korzennymi (to akurat mnie nie dziwi). Na górze ląduje świeża poziomka, która doprawiona w egzotyczny sposób jest nie do podrobienia. Polecam :)



2 komentarze:

  1. Mam zakwas- rownież planuje upiec swój chlebek. A Twój podany jest pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. Chlebek z pewnością wyszedł pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń