144 ŚNIADANIE DLA MAMY
Bezglutenowe naleśniki migdałowo-gruszkowe wypełnione jabłkami, bananami i kremem kasztanowym oraz nana ice cream jagodowymi, podane z pastą tahini i cukrem pudrem
Bezglutenowe naleśniki migdałowo-gruszkowe
Przepis:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka mleka migdałowego (Almond Dream, Auchan)
- 1 szklanka soku gruszkowego (nektar min 50%, Kaufland)
- minimum 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego
Wymieszałam suche składniki, dodałam sodę, sól i ocet. Wlałam mleko migdałowe, nektar oraz stopniowo dolewałam wodę gazowaną do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie lejące ciasto, dodaj mniej wody jeśli preferujesz grubsze placki- pamiętaj jednak o dłuższym czasie smażenia na mniejszym ogniu, aby ciasto w środku nie było surowe). Roztopiłam olej kokosowy i dodałam go do masy. Smażyłam na rozgrzanej patelni po obu stronach.
podane z:
- pasta tahini
- cukier puder
1. - domowy krem kasztanowy (z mlekiem sojowym)
- kawałki jabłka
- banan
2. - jagodowe nana ice cream
- banan
do picia: czarna kawa ze spienionym mlekiem migdałowym
Moja mama zjadła już specjalne odświętne śniadanie :) Może dla mnie naleśniki to norma, jednak dla niej to miła odmiana. Przyznam, że to dotąd najlepsze ciasto na blogu- miękkie, słodkie i sprężyste.
Wszystkim mamom w dniu ich święta życzę wszystkiego najlepszego i najpyszniejszego!
banan
bez pszenicy
bezglutenowo
jabłka
kasztany
kawa
krem kasztanowy
lody
mąka kukurydziana
mleko migdałowe
mleko sojowe
naleśniki
nana ice cream
przepis
sok gruszkowy
tahini
4 komentarze
Bardzo miło z Twojej strony :) Sama bym zjadła takie naleśniki <3
OdpowiedzUsuńgorąco polecam :*
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńAz chce się być mamą :D
OdpowiedzUsuń