133 PIECZONA TRUSKAWKA Z CHLEBKIEM PIEPRZOWYM

Domowy chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie i drożdżach o aromacie goździków i różowego pieprzu z wegańskim twarożkiem z pieczoną truskawką, podany z tymiankiem i kwiatami pokrzywy


  • domowy chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie i drożdżach z płatkami owsianymi i żytnimi, pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym oraz roztartymi w moździerzu goździkami i nasionami różowego pieprzu (pieczony przeze mnie)
  • słodki wegański twarożek z nerkowców i kaszy jaglanej (przepis tutaj) z pieczonymi truskawkami
  • świeży tymianek
  • kwiaty pokrzywy
do picia: czystek słodzony suszoną stewią z sokiem z pomarańczy; 
czarna kawa z gorącym, spienionym mlekiem kokosowym


Jak przystało na długi weekend i nowy tydzień (rozpoczynający się w prawdzie od środy), startujemy ze świeżutkim, upieczonym chlebem. Jak zwykle dodałam do składu coś nowego, żeby bochenek za każdym razem był inny od poprzedniego. Tym razem prezentuję chleb o mocnym, pieprznym i korzennym aromacie- nie za silnym, ale wyrazistym, wprost genialnym. Zakochałam się w mocy różowego pieprzu i roztarte w moździerzu ziarenka dodaję ostatnio do wielu wypieków i dań. Polecam gorąco!

Truskawki upiekłam w piekarniku, pokroiłam i wymieszałam z twarożkiem i dodatkiem mleka kokosowego. Z ziołami, na chrupiących kromkach tworzą pyszny zestaw. Na zdjęciach weekendowe wypieki, wegańskie i bezglutenowe ciacha z mlekiem kokosowym oraz koprem włoskim.





1 komentarze