117 IMBIROWE PESTO Z KOLENDRY I RUKWI WODNEJ ORAZ BAZYLIOWA TOFUCZNICA

Imbirowe pesto z kolendry, rukwii wodnej i pietruszki z orzeszkami piniowymi oraz bazyliowa tofucznica podana na liściach sałaty frisee


Tofucznica bazyliowa
  • sałata frisee
  • kostka tofu (180g) z bazylią (Tesco)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kala namak
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • posiekana zielona dymka
Tofu odsączyłam, zgniotłam widelcem na patelni teflonowej. Wymieszałam z przyprawami, smażyłam około 5 minut, stale mieszając (bez dodatku oleju). Ułożyłam na liściach wcześniej umytej sałaty, posypałam posiekaną zieloną dymką.


Pesto imbirowe 
  • garść świeżych liści kolendry
  • garść zielonej pietruszki
  • garść rukwii wodnej
  • 1 łyżka orzechów piniowych
  • oliwa z oliwek (ilość według preferencji i mocy blendera)
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
Orzechy podprażyłam na suchej patelni. Liście umyłam i drobno posiekałam. Wymieszałam w kielichu blendera ze startym imbirem i orzechami, dodałam odrobinę oliwy. Zblendowałam na gładką masę. Użyłam jako pastę kanapkową.
  • chleb żytni żurawiną, podpieczony w tosterze

Dziś proponuję Wam wiosenne, zielone i ziołowe śniadanie, które idealnie sprawdzi się nawet w czasie przed/poświątecznym. Imbir z pesto to połączenie idealne, szczególnie biorąc pod uwagę aktualny przedwiosenny sezon chorobowy. To samo tyczy się dymki. 

Uwielbiałam jajecznicę ze szczypiorkiem, którą w dzieciństwie serwowała mi moja ukochana babcia. Dziś ja podaję bliskim na śniadanie tofucznicę z zieloną dymką (w smaku zbliżoną do szczypiorku, akurat ona znalazła się w lodówce), w dodatku o bazyliowym posmaku (zakupiłam kostkę tofu z dodatkiem bazylii). 

Królik, mama i ja- w komplecie nakarmieni zieleniną, kurujący się korzennymi przyprawami i cebulą, szykujący się na smakowitą Wielkanoc.

2 komentarze

  1. Ale ja dawno nie jadłam tofucznicy! Musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ cudowny poranek, sama chętnie zajadałabym się wraz z mamą taką zieleniną i pyszną tofucznicą :D super śniadanie!

    OdpowiedzUsuń