PASTA JAJECZNA MOJEJ MAMY
Pasta jajeczna z tofu i roślinnego majonezu na domowym chlebie z sześciu mąk
Domowy chleb na zakwasie i drożdżach z sześciu mąk (pieczony przeze mnie)
- mąka pszenna pełnoziarnista, żytnia, orkiszowa, gryczana, kukurydziana i ryżowa
- domowy zakwas, świeże drożdże, pestki dyni, siemię lniane (zmielone i całe), chia
- przyprawy: szałwia, rozmaryn, tymianek, sól
Pasta jajeczna:
- 3/4 drobno posiekanego kawałka tofu
- 1/4 rozdrobnionego kawałka tofu z kurkumą i curry
- majonez roślinny (dowolny: sojowy, ryżowy, kalafiorowy, fasolowy- u mnie z aquafaby)
- kala namak do smaku (dodaj po szczypcie aby nie przesolić)
Wszystkie składniki wymieszałam, skleiłam za pomocą majonezu.
Podałam z: - szczypiorem
- kiełkami brokułu
- masłem roślinnym słonecznikowym (UK, Whole Foods)
Zestaw dnia przy książce i filiżance zielonej herbaty. A w zasadzie drugie śniadanie, bo pierwsze zjadłam w środku nocy, nie mogąc zmrużyć oka od 3 rano. 8 godzin później, kiedy całe miasto dopiero budzi się do życia (po wyjeździe z Krakowa czuję się, jakby żywy duch tu nie mieszkał) to chyba odpowiednia pora, żeby zjeść coś konkretnego.
Pyszny chleb z wieczornego pieczenia to dziś wariacja z ulubionymi ziołami ostatniego tygodnia, które namiętnie parzyłam jako herbatę. Dodaję je do ciasta, na które składa się tym razem aż sześć różnych mąk (następnym razem zmieszam ich więcej!)
chodźcie!
2 komentarze
Chleb wygląda cudownie! Jestem ciekawa jak smakuje, ponieważ kocham takie wypieki domowe.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
bardzo dziękuję :) chyba to najsmakowitszy smak chleba do tej pory wśród wszystkich na blogu, stawiam na dodatek mąk bezglutenowych- to pewnie ich sprawka :)
Usuń