PASTA JAJECZNA MOJEJ MAMY


Pasta jajeczna z tofu i roślinnego majonezu na domowym chlebie z sześciu mąk


Domowy chleb na zakwasie i drożdżach z sześciu mąk (pieczony przeze mnie)
  • mąka pszenna pełnoziarnista, żytnia, orkiszowa, gryczana, kukurydziana i ryżowa
  • domowy zakwas, świeże drożdże, pestki dyni, siemię lniane (zmielone i całe), chia
  • przyprawy: szałwia, rozmaryn, tymianek, sól
Pasta jajeczna:
  • 3/4 drobno posiekanego kawałka tofu
  • 1/4 rozdrobnionego kawałka tofu z kurkumą i curry
  • majonez roślinny (dowolny: sojowy, ryżowy, kalafiorowy, fasolowy- u mnie z aquafaby)
  • kala namak do smaku (dodaj po szczypcie aby nie przesolić)
    Wszystkie składniki wymieszałam, skleiłam za pomocą majonezu.

    Podałam z:
  • szczypiorem
  • kiełkami brokułu
  • masłem roślinnym słonecznikowym (UK, Whole Foods)

Zestaw dnia przy książce i filiżance zielonej herbaty. A w zasadzie drugie śniadanie, bo pierwsze zjadłam w środku nocy, nie mogąc zmrużyć oka od 3 rano. 8 godzin później, kiedy całe miasto dopiero budzi się do życia (po wyjeździe z Krakowa czuję się, jakby żywy duch tu nie mieszkał) to chyba odpowiednia pora, żeby zjeść coś konkretnego.

Pyszny chleb z wieczornego pieczenia to dziś wariacja z ulubionymi ziołami ostatniego tygodnia, które namiętnie parzyłam jako herbatę. Dodaję je do ciasta, na które składa się tym razem aż sześć różnych mąk (następnym razem zmieszam ich więcej!)




chodźcie!

zapraszam:  instagram  facebook

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Hej! Miło mi, że wpadłeś na mojego bloga! Nazywam się Karolina i umieszczam tu swoje kuchenne eksperymenty, wszystkie wegańskie i niebiańskie :) Zainspiruj się! Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie". Zapraszam do gotowania (a jeszcze bardziej do wspólnego jedzenia)

2 komentarze:

  1. Chleb wygląda cudownie! Jestem ciekawa jak smakuje, ponieważ kocham takie wypieki domowe.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) chyba to najsmakowitszy smak chleba do tej pory wśród wszystkich na blogu, stawiam na dodatek mąk bezglutenowych- to pewnie ich sprawka :)

      Usuń