104 WYJĄTKOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE

Buraczano-jabłkowe muffiny bezglutenowe z kokosowo-daktylowym kremem jaglanym


Spód:
  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 burak średniej wielkości
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 szklanki oleju
Suche składniki wymieszać, dodać sok oraz starte na tarce umyte i obrane jabłko i burak. Wymieszać dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Przelać do papilotek (do około 3/4 ich objętości) i piec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Schłodzić! Ważne, aby ugotowana masa stężała i przypominała w smaku galaretkę.


Masa budyniowa:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ponad 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • daktyle do smaku
Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, zagotowuję wodę w garnku. Dodaję sól, kaszę i olej kokosowy. Po chwili dorzucam wiórki i daktyle, mieszam. Gotuję do wchłonięcia całej wody. 
Studzę kaszę i blenduję do uzyskania gładkiej konsystencji (grudki kaszy nie są preferowane).
Gotową masę przenoszę do rękawa cukierniczego lub dozownika do wyciskania i dekoruję buraczane spody. 

Posypuję z góry wiórkami kokosowymi.


Babeczki na śniadanie? Proszę bardzo! Specjalnie na dzisiejszy poranek przygotowałam niesłodzone muffiny z kremem jaglanym. Możesz podać je jako deser, ale u mnie świetnie sprawdzą się jako lekarstwo na szary początek dnia.

Burak i jabłko równie często towarzyszą kaszy jaglanej, umieszczone razem w głębokim talerzu. Wystarczyło zmiksować kaszę na budyń, a następnie wycisnąć ją przez dozownik, aby zwykłe składniki przeobrazić w uroczy poczęstunek, do złudzenia przypominające ociekające słodyczą sklepowe muffiny.

3 komentarze:

  1. To misi być pyszne, jestem ciekawa smaku tego kremu. Muszę w końcu poeksperymentować z kaszą jaglaną...

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem na tak! zjadłabym o poranku taką babeczkę, a tym chętniej z kremem jaglanym <3

    OdpowiedzUsuń