03 DOMOWA PIEKARNIA

Domowy chleb razowy ze świeżymi warzywami



  • domowy chleb na zakwasie i drożdżach pieczony z mąki miksu mąk razowych: żytniej, orkiszowej i gryczanej z siemieniem lnianym, płatkami owsianymi i słonecznikiem
  • smalczyk roślinny o smaku jabłkowo-cebulowym
  • sałata zielona
  • pomidor
  • rzodkiewka
  • oliwki zielone
  • pietruszka zielona


  • do picia: gorąca herbata zielona z limonką
    czytam: Zadie Smith Londyn NW

    Wczorajszy wieczór spędziłam w kuchni razem z mamą, wykorzystując spadek temperatury i mogąc wreszcie włączyć piekarnik. Przygotowane ciasto rosło w ekspresowym tempie. Mimo iż planowo należało odstawić je do wyrośnięcia na całe dwanaście godzin, musiałyśmy wstawić je do piekarnika jeszcze tego samego dnia, ponieważ wyskoczyłoby z foremki. Podekscytowana prawdziwym wypiekiem (nie wybrykiem z folii, który można znaleźć w supermarkecie) już planuję kolejne eksperymenty, z jeszcze bogatszym wnętrzem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz