ZUPA SZCZAWIOWA NAJLEPSZA
Roślinna szczawiowa z ziamniakami
Sprawa jest prosta. Do wykonania potrzebna nam pęczka szczawiu z targu, koper z ogródka (u mnie z doniczki na balkonie), młode ziemniaczki i korzenie. Uzyskujemy delicje. Do dzieła:
- pęczek szczawiu- umyty, pokrojony
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/3 korzenia selera
- kilka ziemniaków, ok 3-4
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki oleju/oliwy, 1/2 cebulki
- 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskie, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz do smaku
Marchew, pietruszkę, seler myję, kroję w słupki. Ziemniaki szoruję, kroję w kostkę
W garnku na oleju podsmażam cebulę, dodaję korzenie. Zalewam 0,5 litra wody, gotuję około 15 min. Po tym czasie dodaję ziemniaki i przyprawy, gotuję kolejne 15 minut.
Kiedy warzywa będą już miękkie do garnka wrzucam pokrojony szczaw i koperek i gotuję około 10 min. zmniejszając ogień. Zupa nie wymaga już długiego gotowania i zaraz będzie gotowa do spożycia. To prawdziwa łatwizna!
bez glutenu
bez pszenicy
bezglutenowo
koperek
marchew
obiad
pietruszka
stokrotki
szczaw
ziemniaki
zupa
0 komentarze