CHLEB Z PŁATKÓW OWSIANYCH


Chlebek z płatków owsianych i pestek podany z paprykarzem od Nono


Chlebek z płatków owsianych i pestek:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego (złociste+zwykłe)
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 3 łyżeczki błonnika witalnego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2 szklanki mąki z orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki wody
  • tłuszcz do wysmarowania formy i kasza manna/bułka tarta do wysypania formy
Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiłam na 1-2 godziny do napęcznienia. Po tym czasie rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Formę wysmarowałam i wysypałam. Piekłam przez 2 godziny, do zarumienienia skórki.

Podałam z paprykarzem od Nono, zakupionym na katowickiej Veganmanii.




Przedstawiam przepis na rewelacyjny chleb pieczony wieczorem, aby zjeść go na śniadanie kolejnego ranka. Zmieszałam wszystkie składniki, które miałam pod ręką, ponieważ do standardowego chlebka zabrakło mi drożdży i otrębów. Ziarnisty wypiekł sprawdził się doskonale- został pochłonięty w ciągu zaledwie dwóch dni!


zapraszam:  instagram  facebook :-)

2 komentarze

  1. Jak cudownie to wygląda. Musi być przepyszne. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń