170 STRUDEL Z LODAMI KALAFIOROWYMI

Strudel z jabłkami i żurawiną podany z lodami kalafiorowymi


Strudel wegański z farszem jabłkowym
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe)
  • 1/3 szklanki oleju
  • olej kokosowy
  • bułka tarta
  • cynamon
farsz:
  • 700 g jabłek (z ogrodu babci)
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
wykonanie: 
Suche składniki połączyć, dodać mokre i uformować zwarte ciasto. Dodać więcej mleka według potrzeby. Na oprószonym mąką blacie wyrabiać ciasto do momentu, aż cukier się rozpuści oraz nie będzie grudek. Powinno być elastyczne i lśniące.

Ciasto przykryć ścierką i odstawić, w tym czasie przygotować farsz. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pociąć w plasterki. Żurawinę sparzyć wrzątkiem. W misce połączyć wszystkie składniki z cukrem, zalać sokiem z cytryny, wymieszać. 

Ciasto rozwałkować, rozciągnąć, przełożyć na lewą stronę. Posmarować olejem kokosowym, posypać bułką tartą i cynamonem. Pośrodku rozłożyć owoce (bez soku, który się z nich wytoczył). Zawinąć końce, następnie boki, farsz zapakować jak w kopertę. Wierzch wysmarować olejem kokosowym,

Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, do złotego koloru.



Lody kalafiorowe

  • garść mrożonych różyczek kalafiora
  • garść świeżych malin
  • cukier waniliowy
Kalafior przelać wrzątkiem, zmiksować na gładką masę w kielichu blendera z dodatkiem cukru i/lub malin.



Ukochany strudel z lodami zajadałam w Budapeszcie, gdzie spędziłam jedne z piękniejszych czterech dni mojego życia. To moje ulubione ciasto po wsze czasy.


Przepis bierze udział w akcji Dania Inspirowane Podróżą 2.

Danie inspirowane podróżą 2

instagram 
facebook 
zapraszam :-)

5 komentarze

  1. Lody z kalafiora...? To dopiero nowość! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo... zaskakujący przepis, ale strudel wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No tymi lodami z kalafiora zaskoczyłaś mnie bardzo :)
    Dziękuję za udział w akcji "Danie inspirowane podróżą".

    OdpowiedzUsuń