62 KANAPKI Z DOMOWEGO CHLEBKA DYNIOWEGO

Domowy drożdżowy chlebek dyniowy z pasztetem fasolowym, pomidorem, czerwoną papryką, bazylią i wegańską fetą


  • domowy chlebek dyniowy na drożdżach z mąki owsianej, kukurydzianej i ryżowej, doprawiony kurkumą i obsypany makiem (upieczony przeze mnie)
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • świeża bazylia
  • wegańska feta z tofu
  • pasztet z fasoli
do picia: zielona herbata, kawa nugatowa z sojowym mlekiem waniliowym Alpro



Mój blog powoli zamienia się w stronę piekarniczą 😉 Ale ja uwielbiam piec domowe chlebki! Wiem, że są bez ulepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, dłużej utrzymują świeżość, pięknie pachną i są niesamowicie smaczne. W dodatku wykorzystuję mąki, z których sklepowe pieczywo (o ile jest) kosztuje krocie.

Jak widać chlebek jest miękki i kruchy, ale z dobrze wypieczoną skórką i o cudownym żółtym kolorze w środku. Przygotowałam talerz kanapek, ale tym razem zjem go sama! Należy mi się dobre śniadanie po porannym treningu. Mięśnie bolą, czuję zakwasy po pierwszym dniu od kilkumiesięcznej przerwy, ale nie zamierzam już przestać. Zrobienie sobie przerwy było najgorszą rzeczą, jaką mogłam sobie sprawić w tym roku. Muszę koniecznie znów nabrać motywacji do ćwiczeń i wystarczająco dużo energii, żeby sprostać zadaniom oraz wrócić do poziomu formy, jaką miałam jeszcze w wakacje (a była to naprawdę wzorowa forma!)


Na wczorajszych zajęciach z komunikacji międzykulturowej dowiedziałam się o ludziach, którzy spożywanie bazylii uważają za sposób odurzania się. Cóż, ja sobie jej nie szczędziłam.
Na biurku leży recenzencki egzemplarz książki, którą właśnie czytam, popijam kawę, a zaraz biegnę do atelier fryzjerskiego na przymiarki przed pokazem. Ten dzień dobrze się zaczął!

3 komentarze

  1. Domowy chleb smakuje nieziemsko, a gdy położymy na niego takie pyszności jak Ty dzisiaj to będziemy mieć idealne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ten chlebek ! :)

    OdpowiedzUsuń