146 NALEŚNIKI KAWOWE Z AQUAFABĄ, TRUSKAWKAMI I MARGARETKAMI

Bezglutenowe naleśniki kawowe podane ze słodką aquafabą, truskawkami i margaretkami


Naleśniki bezglutenowe:
  • mąka ryżowa
  • mąka kukurydziana
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki średnio-mocnej zaparzonej w ekspresie czarnej kawy
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe, Almond Dream, Auchan)
  • woda
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (w cieście)
Proporcje mąki i wody w zależności od pożądanej konsystencji, dodawałam stopniowo wodę i mąkę do całości. Zmieszałam, odstawiłam na 15 minut do lodówki. Smażyłam po obu stronach na rozgrzanej patelni.

Nadzienie:
  • truskawki
  • margaretki
  • ubita na pianę aquafaba (woda z ciecierzycy) z cukrem pudrem
do picia: sok marchwiowy Marwit


Dzisiaj rozbudza mnie kawowe ciasto naleśnikowe. Użyłam aquafaby po raz pierwszy jako kremu do nadzienia. Z truskawkami komponuje się idealnie, a naleśnikami jeszcze lepiej.
Pogodnego dnia! :-)


Zapraszam: instagram | facebook | ask.fm 

4 komentarze:

  1. Bardzo zaintrygowała mnie ta ,aquafaba'- nigdy przedtem nie próbowałam ani nie słyszałam o takim kremie. Ale trzeba przyznać, że naleśniki wyglądają naprawdę obiecująco, więc chyba wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aquafaba to po "śmietance" kokosowej najlepsza wegańska bita śmietana- choć wymaga trochę cierpliwości w ubijaniu. Podobnie działa woda z fasoli (ta słynna fasola!), ale zmagać się z jej biciem już nie polecam...:-P

      Usuń
  2. Również używam aquafabę, jednak jako składnik ciasta ;D Naleśniki podałaś przepięknie :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też muszę spróbować w cieście, w jakiej "funkcji" ją wykorzystujesz? :-)

      Usuń